Naujienos kraunasi...

18-mečiai bandys pakartoti auksinį žygį: penki gynėjai geriau nei penki centrai

18-mečiai bandys pakartoti auksinį žygį: penki gynėjai geriau nei penki centrai
Didžiausių vasaros išbandymų metą pasitinka dar viena Lietuvos jaunimo rinktinė. Liepos 27 – rugpjūčio 4 dienomis Tamperėje (Suomija) šalies 18-mečių vaikinų rinktinė varžysis Europos čempionate.

Komanda, kurią treniruoja Tomas Purlys, yra sudaryta 2022-aisiais 16-mečių Europos čempionate auksą iškovojusios rinktinės pagrindu, tad iš esmės mūsiškiai gins prieš dvejus metus iškovotą Senojo žemyno čempionų titulą.

Nors pasirengimą kiek komplikavo krepšininkų traumos, treneris pozityviai vertina iki šiol nuveiktus darbus ir tikisi, jog aukščiausią tašką jo auklėtiniai pasieks tada, kada to labiausiai reikės.

„Gal kažkiek neramina žaidėjų traumos. Vienas žaidėjas praleido didžiąją dalį pasiruošimo, kitas Ispanijoje jautė skausmus. Kas liečia kitus dalykus, Ispanijoje pamatėme, ko mums dar trūksta, kas yra gerai. Ta forma kiekvienose rungtynėse yra kylanti, tad važiuojame su pozityvumu. Negalvojame, kad kažko nepadarėme iki galo. Rungtynių užteko, labai svarbu, ką akcentuojame, yra žaidėjų fizinė forma, kad būtume pike. Nuo to labai daug priklauso, o mes esame bėganti komanda. Viskas pagal planą, einame į priekį ir bandysime pačią geriausią formą pasiekti čempionate“, – prieš turnyrą mintimis dalinosi T. Purlys.

Pasirengimą lietuviai pradėjo Druskininkuose, kur po sykį nusileido ir įveikė VDU ekipą – 92:93 ir 121:65. Vėliau stovykla persikėlė į Vilnių, o tuomet sekė išvyka į Ispanijoje vykusį turnyrą. Ten lietuviai parklupdė graikų (78:68), italų (88:69) ir ispanų (83:79) komandas bei tapo turnyro nugalėtojais.

Jaunimo rinktinėmis besidomintiems krepšinio entuziastams geriausiai pažįstami šios komandos atstovai – Kasparas Jakučionis, iki šiol kelis metus tobulėjęs „Barcelona“ klubo jaunimo sistemoje, o nuo rudens atstovausiantis Ilinojaus universiteto komandai NCAA bei Nojus Indrušaitis, išeivijos lietuvis, prieš dvejus metus patekęs į simbolinį Europos čempionato penketuką.

Nors T. Purlys pripažįsta šio perimetro dueto aukštą lygį, jo teigimu, šioje rinktinėje ir be jųdviejų yra gausu svarų indėlį galinčių įnešti žaidėjų. Dalis jų nebuvo auksinės komandos dalimi, tačiau per pastarąjį laikotarpį dėjo didelius žingsnius savo žaidime.

„Jie (K. Jakučionis ir N. Indrušaitis – aut.) atrodo labai gerai, bet turime ir kitų žaidėjų, kurie gali duoti labai didelės naudos tiek puolime, tiek gynyboje. Netgi dabar, žaidžiant su Ispanija, laimėjome be vidurio puolėjų, o pagrindinę persvarą pasiekė atsarginiai žaidėjai. Išskirti kažkuriuos būtų neteisinga. Vienose rungtynėse lyderis buvo Juzėnas, kitose Križanauskas, trečiose Bancevičius su Raupeliu. Nešneku apie gynybą, bet apie taškų rinkimą. Yra tikrai daug žaidėjų. Aišku, Jakučionis yra pagrindinis įžaidėjas ir galimai bus vienas lyderių. Bet jam padėti gali daug kas.

Toje rinktinėje nebuvo Ganto Križanausko ir Armando Bancevičiaus, jie dabar vieni pagrindinių žaidėjų. Mantas Juzėnas tada antrose rungtynėse gavo traumą ir nežaidė. Taip pat Nedas Raupelis labai sustiprėjo, jis tik finale gerai sužaidė, o čempionatas tada buvo vidutiniškas. Jis – didelė jėga po krepšiu. Jokūbo Rudaičio irgi nebuvo, jis padarė pažangą ir padės mums. Paskutinę sekundę pasiėmėme Arminą Vilką iš U17 rinktinės, nes nenorėjome važiuoti tik su vienu centru. Jis turėtų tikti prie geresnių gynėjų, nors šiemet čempionate negavo daug pasireikšti. Fiziškas žaidėjas ir su tomis užduotimis turėtų susitvarkyti“, – tvirtino specialistas.

Šios 18-mečių rinktinės išskirtinumas – ne itin didelis dėmesys išreikštų pozicijų vaidmenims, kas leidžia T. Purliui varijuoti įvairiais penketukais. Kartais juose visi penki žaidėjai atlieka gynėjams būdingas funkcijas.

„Žaidėme su ispanais be pagrindinio centro Raupelio ir Bancevičius gavo traumą, tad užbaigėme rungtynes su Juzėnu penktoje pozicijoje. Kad būtų aiškiau, „Žalgiris“ Juzėną augina įžaidėju. Su tokiu penketu žaidėme ir laimėjome. Tai parodo, kad vis dėlto penki gynėjai geriau nei penki vidurio puolėjai. Tai privalumas – žaidėjai individualiai stiprūs, gali kurti ir sau, ir kitiems, tas labai džiugina. Ne vieną kartą sakiau, kad mūsų žaidimo stilius yra greitas, turėsime nedaug derinių, bandome žaisti greitai. Normalu, kad klaidų galbūt yra, reikia susižaidimo, įprasti žaisti kiek galima greičiau, bet šis žaidimo stilius patinka ir man, ir žaidėjams, kurie jaučia malonumą taip žaisdami“, – teigė rinktinės strategas.

Iki šiol savo čempionatus jau užbaigusios U17 ir U20 rinktinės krito ketvirtfinalio etapuose, kuriuose ant parketo užverda bekompromisė ir psichologinių jėgų reikalaujanti kova. Ar T. Purlys turi nuogąstavimų, jog ir jo ekipai sunkiu momentu gali pritrūkti lyderystės ar psichologinio tvirtumo?

„Ne, dėl to abejonių neturiu, – atsakė vyr. treneris. – Faktas, kad kamuolys yra vienas, o žaidėjų, galinčių imtis iniciatyvos yra daugiau. Normalu, kad reikės galbūt nuspręsti, kam tos rungtynės gerai einasi ir kam reikia patikėti lemiamus metimus. Aštunfinalyje potencialiai gauni silpnesnį varžovą ir psichologiškai galbūt nėra tokios įtampos, o ketvirtfinalyje tos aštuonios komandos būna panašaus pajėgumo ir psichologija lemia labai daug dalykų. Prieš dvejus metus taip buvo su Turkija, kur tikrai atrodė, kad esame stipresni, bet laimėjome tik per pratęsimą. Tos rungtynės nebuvo labai gražios.“

Europos čempionatą lietuviai pradės D grupėje. Šeštadienį (liepos 27 d.) 18.30 val. laukia mačas su Suomija. Sekmadienį (liepos 28 d.) 13.00 val. prasidės akistata su Slovėnija. Grupės etapas baigsis pirmadienį (liepos 29 d.), kuomet 20.30 val. startuos mūšis su Ispanija.

„Suomius jau kažkiek analizavome, tikrai rimta komanda, žaidžia laisvą, greitą krepšinį, turi daug pajėgių žaidėjų, dar nematėme žaidėjo, kuris žaidė nacionalinėje rinktinėje, prisijungs jis, jie žais namie – tikrai rimtas varžovas. Kas liečia Slovėniją, prieš porą metų jie nebuvo ta komanda, kuri būtų jaunimo elite, nežinau, kokia situacija pasidarė per tuos du metus, kiek žinau, nepasakyčiau, kad kažkas labai iššovė. Aišku, pamatysime po pirmos dienos, kai jie žais su ispanais. O ispanai – juos visi žinome. Komanda, kuri visose amžiaus grupėse yra viena favoričių“, – laukiančius varžovus apžvelgė T. Purlys.

Atkrintamosios varžybos vyks liepos 31 – rugpjūčio 4 dienomis. Aštunfinalyje D grupės komandos bus poruojamos su C grupe, kurioje varžysis Latvija, Italija, Serbija ir Izraelis.

„Be abejo, kai važiuoji ginti titulo, iškovoto prieš dvejus metus, sakyti, kad tau būtų labai gera antra ar trečia vieta – būtų juokinga. Tikslas yra laimėti pirmą vietą“, – aiškiai lūkesčius sau ir savo komandai išreiškė treneris.

Penkios geriausios turnyro komandos iškovos kelialapius į kitąmet Šveicarijoje vyksiantį U19 pasaulio čempionatą, tad net nesėkmės ketvirtfinalyje atveju kova iki galo dėl 5-osios vietos irgi būtų itin svarbi.

Trenerių štabe T. Purliui talkins asistentai Rokas Kondratavičius, Šarūnas Ciparis ir Eugenijus Timofejevas, fizinio parengimo trenerė Eglė Tamošaitienė bei kineziterapeutė Austėja Miniotaitė.

Rinktinės sudėtis: Nedas Raupelis, Arminas Vilkas, Armandas Bancevičius, Matas Buteliauskas, Kristupas Smirnovas, Mantas Juzėnas, Nojus Indrušaitis, Kasparas Jakučionis, Gantas Križanauskas, Mantas Laurenčikas, Steponas Žilakauskis, Jokūbas Rudaitis.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Neregėtos aukštumos: Jakučionui prognozuojamas NBA šaukimas greta pirmojo dešimtuko
Neregėtos aukštumos: Jakučionui prognozuojamas NBA šaukimas greta pirmojo dešimtuko
Lietuvos krepšinio talentas Kasparas Jakučionis toliau sėkmingai kelia savo akcijas prieš NBA naujokų biržą. 18-metis gynėjas pakilo į aukščiausia poziciją iki šiol,
Jakučionio benefiso neužteko: 18-mečiai liko be bilieto į pasaulio čempionatą
Jakučionio benefiso neužteko: 18-mečiai liko be bilieto į pasaulio čempionatą
Lietuvos 18-mečių rinktinė skaudžiu pralaimėjimu užbaigė savo pasirodymą Europos čempionate.Tomo Purlio vyrukai paskutiniajame turnyro mače 89:99 (28:27, 16:28, 28:21, 17:23) nusileido prancūzams
18-mečiai – per žingsnį nuo pasaulio čempionato
18-mečiai – per žingsnį nuo pasaulio čempionato
Trisdešimt minučių su varžovais vargę Lietuvos 18-mečiai iškovojo žūtbūtinę pergalę, siekiant kelialapio į kitų metų U19 pasaulio čempionatą.Tomo Purlio auklėtiniai 89:80
Itin dramatiškai pralaimėję 18-mečiai iškrito iš kovos dėl medalių
Itin dramatiškai pralaimėję 18-mečiai iškrito iš kovos dėl medalių
Lietuvos 18-mečiams nepavyko peržengti šalies jaunimo rinktinėms šią vasarą užburto ketvirtfinalio etapo.Tomo Purlio kariauna itin atkakliame Europos čempionato ketvirtfinalyje 86:87
Triuškinančią persvarą išbarstę 18-mečiai vos neprisižaidė, bet peržengė aštuntfinalio barjerą
Triuškinančią persvarą išbarstę 18-mečiai vos neprisižaidė, bet peržengė aštuntfinalio barjerą
Vos neprisižaidę Lietuvos 18-mečiai Europos čempionato atkrintamosiose varžybose galiausiai peržengė pirmąjį barjerą.Tomo Purlio treniruojama komanda turnyro aštunfinalyje 94:85 (26:21,
Įspūdingai atsitiesę 18-mečiai dramatiškai palaužė ispanus
Įspūdingai atsitiesę 18-mečiai dramatiškai palaužė ispanus
Dar viename trileryje pergalių sąskaitą atsidarę Lietuvos 18-mečiai (1-2) išvengė paskutiniosios pozicijos grupėje.Ilgą laiką besivejančiųjų vaidmenyje buvę Tomo Purlio auklėtiniai
Jauniai Europos čempionate patyrė antrą apmaudžią nesėkmę iš eilės
Jauniai Europos čempionate patyrė antrą apmaudžią nesėkmę iš eilės
Lietuvos U18 vaikinų rinktinei (0-2) nepavyko atsidaryti pergalių sąskaitos ir antrajame Europos čempionato mače.Tomo Purlio auklėtiniai 96:100 (23:30, 27:15, 23:28, 23:27) krito prieš Slovėnijos
18-mečiai pirmajame čempionato mače dramatiškai nusileido šeimininkams
18-mečiai pirmajame čempionato mače dramatiškai nusileido šeimininkams
Suomijoje prasidėjusį U18 vaikinų Europos čempionatą skaudžiu pralaimėjimu pradėjo Lietuvos rinktinė (0-1).Tomo Purlio auklėtiniai dramatiškame pirmajame turnyro mače 80:81 (23:15, 18:21,
18-mečiai bandys pakartoti auksinį žygį: penki gynėjai geriau nei penki centrai
18-mečiai bandys pakartoti auksinį žygį: penki gynėjai geriau nei penki centrai
Didžiausių vasaros išbandymų metą pasitinka dar viena Lietuvos jaunimo rinktinė. Liepos 27 – rugpjūčio 4 dienomis Tamperėje (Suomija) šalies 18-mečių vaikinų rinktinė varžysis
Gelbės Lietuvos krepšinį? Dviems talentams prognozuojami šaukimai NBA naujokų biržoje
Gelbės Lietuvos krepšinį? Dviems talentams prognozuojami šaukimai NBA naujokų biržoje
Lietuvos krepšinio rinktinė patyrė dar vieną nusivylimą olimpinėje atrankoje ir antrą kartą paeiliui liko be žaidynių. Kazio Maksvyčio auklėtiniai finale 68:79 nusileido Puerto Riko krepšininkams,
Jakučionis palieka "Barceloną" ir toliau tobulės JAV
Jakučionis palieka "Barceloną" ir toliau tobulės JAV
„Barcelonos“ sistemoje tobulėjęs Kasparas Jakučionis nusprendė persikelti į NCAA, kur  apsivilks Ilinojaus universiteto marškinėlius, rašo Krepšinis.lt.Gegužės
Dominavęs Jakučionis prametė lemiamą metimą, o "Barca" liko be finalo
Dominavęs Jakučionis prametė lemiamą metimą, o "Barca" liko be finalo
Kasparas Jakučionis surengė dar vieną įspūdingą pasirodymą Eurolygos jaunimo turnyre, tačiau jo atstovaujama „Barcelona“ (1-2) patyrė nesėkmę ir liko be finalo, rašo Krepšinis.lt.„Barcelonos“
Eurolygos jaunimo turnyre Jakučionis pasiekė visų laikų perdavimų rekordą
Eurolygos jaunimo turnyre Jakučionis pasiekė visų laikų perdavimų rekordą
Eurolygos jaunimo (U 18) turnyro starte Barselonos "Barcelona" su dviem lietuviais iškovojo pergalę nepadoriu skirtumu.Katalonų klubo talentai Berlyne net 118:46 (31:12, 28:8, 36:18,
Jaunimo rinktinėms – palankūs Krivo, Murausko, Jakučionio ir Jocytės atsakymai
Jaunimo rinktinėms – palankūs Krivo, Murausko, Jakučionio ir Jocytės atsakymai
Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) būstinėje ketvirtadienį susirinkę šalies jaunimo rinktinių treneriai pristatė savo pasirengimo ateinančios vasaros pirmenybėms planus ir pasidalino
Pripažinimas: Jakučionis pakviestas į didžiausių talentų rungtynes
Pripažinimas: Jakučionis pakviestas į didžiausių talentų rungtynes
Vienas iš perspektyviausių Lietuvos krepšininkų Kasparas Jakučionis sulaukė kvietimo dalyvauti prestižinėse „Nike Hoop Summit“ stovyklos rungtynėse, rašo Krepšinis.lt.17-metis
MVP pripažintas Jakučionis atvedė "Barcos" jaunimą į triumfą Eurolygos turnyre
MVP pripažintas Jakučionis atvedė "Barcos" jaunimą į triumfą Eurolygos turnyre
Dviejų lietuvių atstovaujama Barselonos "Barcelona" (4-0) užtikrintai triumfavo Eurolygos jaunimo (U 18) turnyre Belgrade.Lygių nesutikusi katalonų komanda finale 104:85 (30:21, 19:32, 35:17,
Lietuvių duetas nukalė pergalę Eurolygos jaunimo turnyre
Lietuvių duetas nukalė pergalę Eurolygos jaunimo turnyre
Antrą lengvą pergalę iš eilės Belgrade vykstančiame Eurolygos jaunimo turnyre „Adidas Next Generation“ įsirašė dviejų lietuvių atstovaujama. „Barcelona“ (2-0).Katalonai
JAV tarp ryškiausių pasaulio talentų spindėjusiam Jakučioniui piešiama ateitis NBA
JAV tarp ryškiausių pasaulio talentų spindėjusiam Jakučioniui piešiama ateitis NBA
Lietuvos krepšinio talentas Kasparas Jakučionis praėjusį savaitgalį dalyvavo prestižinėje „Basketball Without Borders“ stovykloje, kurioje nepaliko abejingų ir buvo išrinktas
LKF patvirtino visų rinktinių trenerius bei iškėlė tikslus, vyrų komandai – ne tik patekimas į olimpiadą
LKF patvirtino visų rinktinių trenerius bei iškėlė tikslus, vyrų komandai – ne tik patekimas į olimpiadą
Antradienį Lietuvos krepšinio federacijoje (LKF) vyko Vykdomojo komiteto posėdis. Susirinkimo metu buvo patvirtinti jaunimo rinktinių treneriai bei iškelti tikslai visoms šią vasarą
Paaiškėjo Lietuvos jaunimo rinktinių Europos čempionatų grupių burtai
Paaiškėjo Lietuvos jaunimo rinktinių Europos čempionatų grupių burtai
Šią popietę Freizingo mieste Vokietijoje ištraukti FIBA jaunimo rinktinių Europos čempionatų burtai, po kurių paaiškėjo kuriose grupėse susikaus Lietuvos jaunimo rinktinės.
Vėl naudingas Sedekerskis triumfavo prieš Gebeną, "Barca" su Jakučioniu sumindė Sušinsko ekipą
Vėl naudingas Sedekerskis triumfavo prieš Gebeną, "Barca" su Jakučioniu sumindė Sušinsko ekipą
Sekmadienio vakare Ispanijos pirmenybėse susidūrė keturios komandos, kuių garbę gina krepšininkai iš Lietuvos.Tado Sedekerskio atstovaujama Vitorijos "Baskonia" (6-5) namie
Jokubaitį pakeitęs Jakučionis negavo minučių, bet "Barca" palaužė "Maccabi"
Jokubaitį pakeitęs Jakučionis negavo minučių, bet "Barca" palaužė "Maccabi"
Dar viena pergale Eurolygoje džiaugėsi „Barcelona“ (8-2), kuri Belgrade po atkaklios kovos 92:90 (26:31, 25:20, 19:17, 22:22) įveikė Tel Avivo „Maccabi“ (5-4) komandą, rašo
Jokubaitį vėl stabdo traumą, jį keičia 17-metis lietuvis
Jokubaitį vėl stabdo traumą, jį keičia 17-metis lietuvis
Rokas Jokubaitis dėl traumos praleis artimiausias „Barcelonos“ rungtynes Eurolygoje, bet jį sudėtyje keičia kitas lietuvis – dublerių komandoje žaidžiantis 17-metis Kasparas Jakučionis,
Krepšinio šalyje – medalių sausra: kur sisteminės Lietuvos krepšinio problemos?
Krepšinio šalyje – medalių sausra: kur sisteminės Lietuvos krepšinio problemos?
Net ir stiprų antausį nuo latvių gavusi Lietuvos rinktinė Maniloje finišavusiame pasaulio čempionate užfiksuos trečią geriausią savo rezultatą istorijoje, rašo Krepšinis.lt.Taikliausiai
Europos U 18 čempionate triumfavo serbai
Europos U 18 čempionate triumfavo serbai
Serbijoje vykusiose Europos jaunimo (U 18) pirmenybėse triumfavo titulą ginusius varžovus parklupdę turnyro šeimininkai.Serbai finale užtikrintai 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20) pranoko
Švedus palaužę lietuviai Europos čempionate iškovojo 11-ą vietą
Švedus palaužę lietuviai Europos čempionate iškovojo 11-ą vietą
Lietuvos aštuoniolikmečių vaikinų rinktinė baigė pasirodymą Europos čempionate.Remigijaus Bardausko treniruojami vaikinai paskutiniajame turnyro mače 82:79 (25:9, 20:20, 17:19, 20:31) palaužė
Apmaudžiai mačą paleidę aštuoniolikmečiai po pratęsimo krito prieš Italiją
Apmaudžiai mačą paleidę aštuoniolikmečiai po pratęsimo krito prieš Italiją
Lietuvos aštuoniolikmečių vaikinų rinktinė Europos čempionatą užbaigs maču dėl 11-osios vietos.Remigijaus Bardausko auklėtiniai dramatiškame ir pratęsimo pareikalavusiame mūšyje
Čekus sutriuškinę aštuoniolikmečiai žengė pirmąjį žingsnį link 9-osios vietos
Čekus sutriuškinę aštuoniolikmečiai žengė pirmąjį žingsnį link 9-osios vietos
Lietuvos U18 vaikinų rinktinė atsitiesė po aštunfinalyje patirto skaudaus pralaimėjimo.Remigijaus Bardausko auklėtiniai 95:59 (29:15, 21:25, 20:14, 25:5) sutriuškino Čekijos krepšininkus

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (228) 05.16 00:00
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime