Naujienos kraunasi...

MKL direktorius: ši lyga – erdvė atskleisti savo talentą

MKL direktorius: ši lyga – erdvė atskleisti savo talentą
Moksleivių krepšinio lygos „Perlas“ sezonas įsibėgėjo. Aiškėja lyderiai, naudingiausi krepšininkai. Regis, traukinys važiuoja, reikia tik jį tinkamai valdyti.

Vis dėlto Moksleivių krepšinio lygos direktorius Martynas Račkauskas atsipalaiduoti neturi kada.

„Šiame darbe retai kada galima gyventi ramiau“, – sako 36-erių krepšinio specialistas, kuris MKL vadovauja antrą sezoną.

Kalbėdamasis su MKL.lt M.Račkauskas paaiškino, kodėl ilsėtis nėra kada, papasakojo apie sezoną ir laukiančias naujoves, pagrindinį rėmėją, iššūkius ir uždavinius, ateities krepšinio žvaigždes ir jų perspektyvas.

Nuolatinis budėjimas

- Martynai, sezonas įsivažiavo – ar jau galima atsikvėpti?

– Vargu ar šiame darbe būna periodų kada galima gyventi ramiau. Moksleivių krepšinio lygoje „Perlas“ beveik kasdien vyksta rungtynės, kartais net dešimtys rungtynių. Kiekvienose jų gali įvykti kokių nors nenumatytų įvykių, į kuriuos reikia operatyviai reaguoti. Kažkur elektra visame rajone dingo, todėl tenka nutraukti rungtynes. Kažkur prieš rungtynes nebuvo interneto ryšio, kažkur stogas leidžia ir panašūs dalykai. Visa tai yra darbo dalis ir nuolatinė budėjimo būsena.

- MKL dirbate antrą sezoną. Kaip jį pasitikote?

– Šiame 2015/2016 m. sezone, lyginant su praėjusiu, padaryta tikrai daug pakeitimų. Visų pirma, lyga turi naują rėmėją. Loterijos „Perlas“ parama leidžia mums išlikti vienai stipriausių moksleivių neformalų ugdymą organizuojančių organizacijų Lietuvoje. Su naujo rėmėjo atėjimu iš esmės pasikeitė lygos išorinis veidas.

Sezono pradžioje daug dėmesio skyrėme savo internetinės svetainės atnaujinimui. Norime, kad ji būtų patogi krepšinio mokykloms, kurioms ji jau yra tapusi neatsiejamu kasdienės veiklos darbo įrankiu. Tačiau svetainė taip pat turėtų būti pagrindinis informacijos apie Lietuvos moksleivių amžiaus krepšinį šaltinis. Turime sugebėti aiškiai ir moderniai pateikti tai, kas vyksta lygoje, kokios krepšinio mokyklos dalyvauja, kaip jas rasti, kaip išsirinkti labiausiai atitinkančią lūkesčius.

Pasikeitė ir varžybų sistema, turime naują čempionatą, todėl krepšinio metai prasidėjo sėkmingai.

- Atsirado naujas rėmėjas. Kuo tai padės lygai?

– Jau padėjo. 96 A divizionuose rungtyniaujančios komandos aprengtos Lietuvos moksleivių krepšinio lygos „Perlas“ aprangomis. Kuriame ir kitus krepšiniui reikalingus projektus, apie kuriuos pranešime netrukus.

Dėmesys mergaičių krepšiniui

- Kokie šį sezoną laukia didžiausi iššūkiai?

– Šį sezoną pagrindine vidinių diskusijų tema yra mergaičių krepšinis. Renku informaciją, domiuosi kitų šalių patirtimis, jau kelerius metus bandau išsiaiškinti, kokios tos pagrindinės mergaičių krepšinio problemos. Prisipažinsiu, aiškaus atsakymo, kodėl „Pirmojo iššūkio“ čempionate dalyvauja tik 14 mergaičių komandų, lyginant su berniukų 56 komandomis, neturiu. Šią situaciją būtina keisti, tačiau akivaizdu, kad paprastų sprendimų nėra. Manau, ši tema turėtų būti viena pagrindinių mūsų bendruomenės vidinėse diskusijose.

- Kokių naujovių gali tikėtis ir dalyviai, ir žiūrovai?

– Jei pažiūrėtume į varžybų kalendorių, pastebėtume, jog keičiama finalo ketvertų organizavimo tvarka. Norime, kad vaikinų – vaikų, jaunučių ir jaunių – finalo ketvertai vyktų toje pačioje vietoje kartu su atitinkamo amžiaus merginų finalo ketvertais. Kitaip tariant, norime didinti finalo renginius, kad juo daugiau žiūrovų ir specialistų pamatytų mūsų artimiausia pamainą. Praėjusių metų patirtis parodė, kad susidomėjimas finalinėmis kovomis, ypač jaunių amžiaus, yra tikrai didelis. Todėl reikia ieškoti sprendimų, kad jas pamatytų visi norintys ir tokios varžybos vyktų atitinkamose arenose, kurių Lietuvoje tikrai yra.

Šį sezoną, pirmąsyk istorijoje kartu su Lietuvos krepšinio federacija, Lietuvos krepšinio lyga ir NBA organizuojame projektą „NBA Jr. Lietuva“, kurio tikslas dar labiau vaikus sudominti krepšiniu. Vienuolikamečiai krepšininkai atstovaus vienai iš 30 NBA komandų, vilkės jų aprangomis. Mažiesiems sportininkams tai bus didelis stimulas žengti į priekį. Tą pripažino ir mūsų rinktinės krepšininkai Jonas Valančiūnas bei Artūras Gudaitis, kurie tikino, kad jiems vaikystėje būtų buvę labai smagu dalyvauti tokiose varžybose. Džiaugiamės dalyvių, jų trenerių bei tėvų užsidegimu.

Darbštiems visi keliai atviri

- Kiek svarbus yra jaunimo noras patiems atkakliai dirbti ir siekti savo tikslų?

– Manau, kad užsispyrusiam, darbščiam, sąžiningam, patarimams atviram žmogui jokios kliūtys nesutrukdys pasiekti ir viršyti savo tikslus. Geriausias pavyzdys yra Lukas Lekavičius. Jam tapti Europos vicečempionu nesutrukdė nei tai, kad jis kilęs iš mažo Šilalės miesto, nei tai, kad yra žemesnio ūgio. Savo pavyzdžiu Lukas parodė, kad darbu galima padaryti viską, o visa kita tik pasiteisinimai.

- Į kuriuos šio sezono MKL krepšininkus patartumėte atkreipti dėmesį krepšinio mėgėjams?

– Aš turiu savo favoritus, bet jų neatskleisiu, tai būtų neetiška. Po pernai metų čempionatų tikrai yra žaidėjų, kurių raida mane labai domina ir krepšinio mėgėjams tikrai siūlau pasidomėti savo miestų komandomis. Apsilankyti, stebėti kaip vyksta rungtynės. Manau, mūsų laukia tikrai įdomūs dalykai.

Nauja sistema pasiteisino

- Šį sezoną pirmą kartą čempionatai vyksta dviem divizionais. Kaip veikia sistema?

– Pirmiausia, buvusiame antrame divizione, nebuvo tobula varžybų sistema. Antrąjame pagal pajėgumą divizione komandos pasiskirstydavo gana netolygiai geografiškai ir rungtyniauti jame buvo bene brangiau nei pirmame. Be to, pati varžybų sistema sudarė prielaidas daryti įvairius turnyro lentelės skaičiavimus, rinktis geresnes vietas reguliariame sezone.

Naujoji sistema buvo gana plačiai išnagrinėta bendruomenės viduje, apsvarstyti įvairūs variantai. Pasirinktas modelis, man regis, yra tikrai optimalus. 12 komandų žaidžia I divizione, o likusios – II.

- Šį sezoną MKL II diviziono rungtynėms teisėjauja 2 teisėjai iš to pačio regiono. Šis sprendimas sulaukė didelio MKL bendruomenės palaikymo…

– Sprendimas įpareigoti abiem aikštės teisėjais pasirūpinti priimančią komandą B divizione yra tik pirmas žingsnis. Jis aiškiai pasako, kad jei yra krepšinis, turi būti ir teisėjai. Kokie tie teisėjai – geri ar nelabai – neretai sunku objektyviai pasakyti.

Kol kas nė vienerios rungtynės nebuvo nukeltos dėl to, kad jose nebuvo teisėjų. Tai reiškia, kad visi padarė tam tikrus žingsnius. Teorijos egzaminą laikę žmones vos tilpo į dvi mokyklos klases. Teisėjų egzaminą išlaikiusiems žmonėms yra išduota daugiau nei 200 MKL teisėjų licencijų. MKL rungtynėse taip pat gali teisėjauti 150 Lietuvos teisėjų asociacijos licencijas turinčių arbitrų. Tai dideli skaičiai!

Aš pats lankiausi teisėjų papildomuose egzaminuose, skirtuose tiems, kurie neišlaikė pirmą kartą. Galiu patikinti, kad tie, kas išlaiko teorijos egzaminą, krepšinio taisykles išmano gana gerai. Man nepavyko, todėl turiu papildomą užduotį kitiems metams pasiruošti ir egzaminą išlaikyti.

– Kokia matote MKL dabar ir ateityje?

– Aš Moksleivių krepšinio lygą regiu kaip erdvę, kurioje jaunam žmogui galima atskleisti savo talentą. Ir nebūtinai tai turi būti krepšinio talentas. Tai gali būti teisėjas, žurnalistas, renginio vedėjas ar muzikantas, atsiskleidęs viename iš mūsų organizuojamų renginių. Šią misiją sėkmingai vykdė visi MKL vadovai, manau, tai – teisingas kelias ir juo reikia eiti.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Europos čempiono Žukausko sūnus – apie tėtį, debiutą LKL prieš "Žalgirį" bei siekį laimėti MKL
Europos čempiono Žukausko sūnus – apie tėtį, debiutą LKL prieš "Žalgirį" bei siekį laimėti MKL
Moksleivių krepšinio lyga („LIDL–MKL“) savo tinklalaidėje „MKL Inside“ vėl kviečia pažvelgti į būsimąsias Lietuvos krepšinio žvaigždes.Šįkart
MKL panaikinti ribojimai dėl užtvarų bei dvigubos gynybos elementų
MKL panaikinti ribojimai dėl užtvarų bei dvigubos gynybos elementų
Lietuvos moksleivių krepšinio lyga naująjį sezoną pasitinka su svarbiais pakeitimas taisyklėse, kurios 2016 metais buvo įvestos jauniausių dalyvių čempionatuose. Berniukų U12 „Pirmojo
MKL sezonas uždarytas iškilmingoje šventėje (apdovanojimų sąrašas)
MKL sezonas uždarytas iškilmingoje šventėje (apdovanojimų sąrašas)
Baigėsi Lietuvos Moksleivių krepšinio lygos (MKL) 2021-2022 metų sezonas. Birželio 16 dieną, VDU Didžiojoje auloje vykusioje moksleivių krepšinio lygos sezono uždarymo šventėje
Purlys: žiūrovams palinkėčiau suprasti, kad būna ne tik pergalės, bet ir pralaimėjimai
Purlys: žiūrovams palinkėčiau suprasti, kad būna ne tik pergalės, bet ir pralaimėjimai
Lietuvos krepšinio federacija (LKF) dar 2021 metų gruodžio mėnesį patvirtino Lietuvos jaunimo trenerius. Lietuvos U-16 jaunučių vaikinų rinktinės vyriausiuoju treneriu paskirtas Tomas Purlys,
Kaukėnas oficialiai stojo už atsinaujinusios MKL vairo
Kaukėnas oficialiai stojo už atsinaujinusios MKL vairo
Ketvirtadienio popietę „Krepšinio namuose“ įvyko atsinaujinusios Moksleivių krepšinio lygos (MKL) spaudos konferencija, kur oficialiai buvo pristatytas naujasis lygos prezidentas Rimantas
"Nevėžis" sudarė sutartį su talentu iš Sakartvelo – jauniausiu klubo istorijoje
"Nevėžis" sudarė sutartį su talentu iš Sakartvelo – jauniausiu klubo istorijoje
Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ ilgam susiejo ateitį su 14-mečiu sakartveliečiu Avtandilu „Atuka“ Baktahdze. Su perspektyviu 204 cm ūgio jaunuoliu pasirašyta 7-erių metų
MKL varžybose nepadės ir "Galimybių pasai"
MKL varžybose nepadės ir "Galimybių pasai"
Artėjančiame LIDL – Lietuvos moksleivių krepšinio lygos (LIDL-MKL) sezone fanų skanduočių neišgirsime – praėjusią savaitę vykusiame MKL Mokyklų tarybos (MT) susirinkime
Optimistiškai dėl sezono nusiteikusi MKL pradeda registraciją
Optimistiškai dėl sezono nusiteikusi MKL pradeda registraciją
Artėjant naujiems mokslo metams, LIDL – Lietuvos moksleivių krepšinio lyga (MKL) pradeda pasiruošimą 2020-2021 m. krepšinio sezonui. Dėl pavasarį šalyje vyravusios
A.Čerškus: ko reikia, kad Lietuvos krepšinis vėl suklestėtų?
A.Čerškus: ko reikia, kad Lietuvos krepšinis vėl suklestėtų?
Pirmadienį oficialiai pranešta apie Eurolygos sezono pabaigą. Vienas pagrindinių argumentų – skirtinga padėtis Senojo žemyno valstybėse. Lietuvoje, skirtingai nei, pavyzdžiui, Rusijoje
Moksleivių lygos sezono likimas paaiškės po LKF Vykdomojo komiteto posėdžio
Moksleivių lygos sezono likimas paaiškės po LKF Vykdomojo komiteto posėdžio
Penktadienį, gegužės 15 dieną, vaizdo konferencijos būdu vyko Lietuvos krepšinio federacijos Meistriškumo komisijos posėdis, kuriame vėl buvo sprendžiamas Lietuvos moksleivių krepšinio
Prieš vasarą startuosiantį FIBA eSporto rinktinių čempionatą – parodomasis NBA 2K20 turnyras
Prieš vasarą startuosiantį FIBA eSporto rinktinių čempionatą – parodomasis NBA 2K20 turnyras
LIDL – Lietuvos moksleivių krepšinio lyga tęsia virtualaus krepšinio kovas ir plečia turnyro dalyvių gretas. Trečiajame – Super Star‘ų NBA 2K20 turnyre varžysis kviestiniai
LKF siūlo treniruotes su rinktinių treneriais ir viktoriną su žinomais krepšininkais (tvarkaraštis)
LKF siūlo treniruotes su rinktinių treneriais ir viktoriną su žinomais krepšininkais (tvarkaraštis)
Lietuvos krepšinio federacija, šalies rinktinių treneriai bei žaidėjai kviečia visus karantino metu elgtis atsakingai ir jungtis prie iniciatyvos #LikNamie.Kiekvieną darbo dieną, po
Pirmajame MKL esporto turnyre – Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtinio triumfas
Pirmajame MKL esporto turnyre – Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtinio triumfas
Kol dėl visuotinio karantino visas krepšinio batalijas aikštelėse tarp krepšinio mokyklų yra sustabdytos, LIDL – Lietuvos moksleivių krepšinio lyga pakvietė jaunuosius
Po LKF meistriškumo komisijos rekomendacijų MKL suspenduoja lygos kovas iki gegužės mėnesio vidurio
Po LKF meistriškumo komisijos rekomendacijų MKL suspenduoja lygos kovas iki gegužės mėnesio vidurio
Antradienį vaizdo konferencijos būdu vyko Lietuvos krepšinio federacijos Meistriškumo komisijos posėdis, kurio pagrindinė tema buvo Lietuvos moksleivių krepšinio lygos likusios
LIDL – MKL "Žvaigždžių diena" grįžta į Kėdainių areną
LIDL – MKL "Žvaigždžių diena" grįžta į Kėdainių areną
Kovo 1 dieną į Kėdainių areną rinksis geriausi LIDL – Moksleivių krepšinio lygos krepšininkės ir krepšininkai. Čia vyks tradicinė ir didžiausia sezono šventė
Kaune startavo dar vienas krepšinio projektas
Kaune startavo dar vienas krepšinio projektas
Savaitgalį Kaune startavo dar vienas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) projektas skirtas mergaitėms – „Ateik, išmok, pranok!“. Jis skirtas U12 kategorijos mergaitėms,
MKL pasitinka 19-ąjį sezoną
MKL pasitinka 19-ąjį sezoną
Devynioliktuosius gyvavimo metus skaičiuojanti „LIDL – Lietuvos moksleivių krepšinio lyga“ (LIDL-MKL) pradeda dar vieną savo sezoną. Daugiau nei 6 tūkstančiai jaunųjų krepšininkų
LKF pradeda registraciją į naują projektą "Ateik, išmok, pranok!"
LKF pradeda registraciją į naują projektą "Ateik, išmok, pranok!"
Pirmadienį prasideda registracija į naują Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) projektą mergaitėms „Ateik, išmok, pranok!“. Į stovyklą kviečiamos visos MKL mergaičių
Vilniuje iškilmingai uždarytas LIDL-MKL 2018-2019 metų sezonas
Vilniuje iškilmingai uždarytas LIDL-MKL 2018-2019 metų sezonas
Vilniuje Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje trečiadienį buvo iškilmingai nuleista 2018-2019 m. LIDL-MKL sezono uždanga.Renginys buvo pradėtas MKL sezono filmu,
Paskutinių minučių dramą išgyvenę žalgiriečiai - U14 čempionai
Paskutinių minučių dramą išgyvenę žalgiriečiai - U14 čempionai
Kaune pasibaigusio LIDL – MKL U14 berniukų finalo ketverto lemiama kova nepaliko abejingų, o 2018-2019 metų sezono nugalėtojais tapo šeimininkų KM Žalgirio I ekipa. Praėjusių metų
Fenomenas: dar vieną fantastinį pasirodymą surengusi J.Jocytė su Knašiaus KM iškovojo U14 auksą
Fenomenas: dar vieną fantastinį pasirodymą surengusi J.Jocytė su Knašiaus KM iškovojo U14 auksą
Kaune vykusiame LIDL – MKL U14 mergaičių čempionate šeimininkių KM Žalgirio I mergaitėms nepavyko iškovoti aukso medalių, kurių viltis pražudė dar vieną fenomenalų pasirodymą
Krepšinio visuomenės diskusija: ar mergaitės gali žaisti kartu su berniukais
Krepšinio visuomenės diskusija: ar mergaitės gali žaisti kartu su berniukais
Lietuvos krepšinio federacija (LKF) ir „LIDL Lietuvos moksleivių krepšinio lyga“ (MKL) jau ne vienerius metus stengiasi kuo daugiau dėmesio skirti mergaičių krepšiniui.
Finalas pateisino vardą: trilerį laimėję Knašiaus KM I krepšininkai tapo U16 čempionais
Finalas pateisino vardą: trilerį laimėję Knašiaus KM I krepšininkai tapo U16 čempionais
Klaipėdoje pasibaigė LIDL – MKL U16 finalo ketverto kovos, o paskutinė turnyro dvikova žiūrovams padovanojo fantastišką reginį.Didžiąją rungtynių dalį besivejančių vaidmenyje
Paskutinėmis minutėmis iniciatyvą perėmę Sostinės KM II - U13 čempionai
Paskutinėmis minutėmis iniciatyvą perėmę Sostinės KM II - U13 čempionai
Sostinėje lemiamos LIDL – MKL U13 berniukų čempionato kovos finišavo Vilniaus derbiu, kuris padovanojo įspūdingą reginį žiūrovams.Permainingose rungtynėse Sostinės KM II –
Įspūdingai žaidusių A.Marčiulionio ir Ą.Tubelio vedami vilniečiai triumfavo MKL finale
Įspūdingai žaidusių A.Marčiulionio ir Ą.Tubelio vedami vilniečiai triumfavo MKL finale
LIDL – MKL U17 vaikinų čempionato finale Vilniaus KM I – „Alpi Baltika“, vedama Augusto Marčiulionio ir Ąžuolo Tubelio, 69:60 (21:11, 23:19, 10:11, 15:19) susitvarkė su Klaipėdos
airBaltic taurė: kas laimės Kauno derbį? (komentarai)
airBaltic taurė: kas laimės Kauno derbį? (komentarai)
„Kovo beprotybė“ prasideda ne tik už Atlanto, bet ir LIDL – MKL krepšinio aikštelėse. Pirmasis finalo ketvertas įvyks jau artėjantį savaitgalį, kovo 9-10 dienomis
Jaunimo krepšinio fiesta atvyksta į Jonavą (balsavimas)
Jaunimo krepšinio fiesta atvyksta į Jonavą (balsavimas)
Didžiausia LIDL –  Lietuvos moksleivių krepšinio lygos (MKL) šventė – „Žvaigždių diena“, šiais metais vyks Jonavoje. Ant Jonavos arenos parketo išbėgs
16-metis talentas A.Marčiulionis- apie tėčio patarimus, NBA svajonę ir pergalę prieš "Žalgirį"
16-metis talentas A.Marčiulionis- apie tėčio patarimus, NBA svajonę ir pergalę prieš "Žalgirį"
Prasidėjus ilgai lauktam NKL sezonui, Vilniaus „Perlo“ komanda jį pasitinka gerokai atsinaujinusi. Vienas iš komandos naujokų – RKL pirmenybes prašokęs ir tiesiai į

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime